Aloitteet 2017-2021
Lapsiystävällinen kunta
Varhaiskasvatus vaateraha
Muokkaa napsauttamalla tätä.
Ikäihmisten kuntoutusosasto
Valtuustoaloite
Ikäihmisten hyvinvointiin ja toimintakyvyn ylläpitämiseen panostaminen on tärkeää paitsi yksilöiden myös kaupungin kokonaistaloudellisen toiminnan kannalta. Somerolla keskeinen kehittämiskohta on kuntoutus. Se tarvitsee nykyistä paremmat ja asianmukaisesti varustetut toimitilat. Käynnissä olevan palvelutalohankkeen ja perusturvan muiden toimitilatarpeiden käsittelyn yhteydessä on paikallaan selvittää mahdollisuudet kuntoutusosaston perustamiseen.
Kuntoutuksen tavoitteena on ennaltaehkäistä ihmisen toimintakyvyn huononemista, ylläpitää tai palauttaa toimintakykyä. Kuntoutumisosasto mahdollistaisi moniammatillisen kuntoutuksen nykyistä paremmin. Toimiva kuntoutus mahdollistaa osaltaan ihmisten pärjäämistä kotona tai kevyemmässä palveluasumisessa ja parhaimmillaan helpottaa näiltä osin painetta kasvattaa tehostetun palveluasumisen paikkojen määrää.
Esitämme, että palvelutalohankkeen yhteydessä selvitetään mahdollisuudet kuntoutusosaston perustamiseen.
14.12.2020
Sosialidemokraattinen valtuustoryhmä
Valtuustoaloite 16.8.2021
Someron perusturvan henkilöstö on työlleen omistautunutta ja työntekijöiden valmius joustamaan työn edellyttämällä tavalla on ollut esimerkillistä mm. kuluneen koronakauden aikana.
Henkilöstö on ollut jo pitkään todella kuormittunutta. Henkilöstöresurssit on vedetty miltei kautta linjan hyvin tiukille ja sijaisista on huutava pula. Myös palkkataso on Somerolla matala, eikä tehtävien vaatimusarvionteja ja siihen liittyvää palkkausjärjestelmän muutosta ole saatu lupauksista huolimatta edes aloitettua. Tilanne aiheuttaa paitsi nykyisten työntekijöiden painetta siirtyä muihin töihin myös kasvavia vaikeuksia tulevissa rekrytoinneissa.
Someron kaupunginvaltuuston sosialidemokraattinen ryhmä esittää vakavan huolen perusturvan henkilöstötilanteesta. Emme voi jäädä odottamaan, että ongelmat poistuvat kaupungilta sote-uudistuksen myötä. Esitämme, että perusturvassa aloitetaan välittömästi toimenpiteet:
1) tehtävien vaatimusarviointien toteuttamiseksi ja 2) kroonisen sijaispulan ratkaisemiseksi.
Someron Sosialidemokraattinen valtuustoryhmä
16.8.2021
Henkilökunnan tulosbonus
Valtuustoaloite
Ennakkotiedot kaupungin tilinpäätöksestä osoittavat vuodelta 2020 merkittävää ylijäämää. Tämä perustuu siihen, että valtion koronaviruksen talousvaikutuksien kattamiseen osoittama rahoitus on ollut Someron kohdalla osin tarpeeseen nähden ylimitoitettua.
Kaupungin henkilöstön jaksamista on ollut koronaviruksen aikana koeteltu pahemmin kuin vuosikymmeniin. Henkilöstö on joustanut hienosti ja taannut palvelujen toimimisen myös poikkeusaikana. Nyt keväällä tilanteen jälleen pitkittyessä ja vaikeutuessa jaksaminen alkaa loppua.
Esitämme, että Someron kaupungissa haetaan järkevä malli, jolla henkilöstölle voidaan maksaa taloudellinen tulosbonus hyvästä työstä koronan hoitamisessa. Lisäksi edellytämme, että akuutissa koronatilanteessa kaupunki tekee hyvänä työnantajana kaiken mahdollisen työntekijöiden työssäjaksamisen auttamiseksi.
Someron sosialidemokraattinen valtuustoryhmä
1.3.2021
Valtuustoaloite luontoratkaisujen vauhdittamiseksi
Kansainvälisen luontopaneelin IPBESin mukaan nykymenolla jopa miljoona lajia on kuolemassa sukupuuttoon. Meillä Suomessa jo joka yhdeksäs laji on uhanalainen.
Kaupungeilla on erinomaiset edellytykset vahvistaa luontotyötä – ja tuottaa näin monenlaisia hyötyjä myös asukkaille.
Esitämme harkittavaksi seuraavaa joukkoa osin uudenlaisia tapoja vaalia luonnon monimuotoisuutta ja näin täydentämään jo käytössä olevia luonnonsuojelun keinoja:
1.) Pyritään yhdeksi luontotyön edelläkävijäkaupungeista Luontokadon pysäyttäminen edellyttää kunnianhimon tason nostamista. Määrätietoisen työn avulla Someron kaupungista voidaan tehdä luonnon vaalimisen edelläkävijäkaupunki. Kutsutaan talkoisiin kaupunkikonsernin lisäksi yritykset, yhdistykset ja kuntalaiset. Käynnistetään luontohankkeita, joissa luontonäkökulma nivotaan yhteen esimerkiksi liikunnan, mielenterveystyön tai kulttuurin kanssa.
2.) Perustetaan luontotyölle merkittävä kohde Luontotyö tarvitsee kohteita, jotka osoittavat uusien ratkaisujen toimivuuden ja rohkaisevat muita soveltamaan niitä. Yksi esimerkki näistä Suomessa on Helsingin Vuosaaren huippu, jossa vanhalle maantäyttöalueelle on tehty luontokohde. Valitaan Someron kohteeksi esimerkiksi jokin ihmisen voimakkaasti muokkaama ja luonnoltaan heikentynyt alue ja tehdään siitä vetovoimainen nähtävyys ja virkistysalue. Esimerkiksi ohikulkutien viereisen Ruunalan uuden alueen ja tien välinen kaupungin omistama kaistale voidaan kunnostaa monimuotoiseksi kukkaniityksi, alkuun laajemmallekin alueelle kunnes tontit ovat myyty.
3.) Monipuolistetaan maankäytön muotoja Arvokkaiden alueiden rauhoittaminen luonnonsuojelulailla on tärkeä tapa vaalia monimuotoisuutta, mutta rinnalle tarvitaan myös joustavampia ja nopeampia työkaluja. Hyödynnetään uudenlaisia suojelun keinoja, esimerkiksi erilaisia hoitoluokituksia ja määräaikaista suojelua. Kunnan talousmetsissä tulisi pidemmällä tähtäimellä siirtyä vielä enenevissä määrin jatkuvan kasvatuksen mukaiseen metsänhoitoon, joka taloudellisesti kannattavana olisi tapa lisätä kaupunkimetsien merkitystä myös geenivarojen ylläpitämisessä. Varsinkin luonnonsuojelualueisiin rajoittuvilla talousmetsäaloilla tulisi säilyttää metsä peitteellisenä, ja tehdä vain sellaisia harvennus- ja poimintahakkuita, joka säilyttää alikasvuston mahdollisimman koskemattomana. Tällaisia alueita on esimerkiksi Iso-Valkeen, Murjunmäen ja Selinsuon suojelualueiden ympärillä. Kaupungin metsät tulisi myös kartoittaa luonnonsuojelullisesti arvokkaiden alueiden osalta, ja tällaiset alat tulisi mahdollisuuksien mukaan rauhoittaa METSO-ohjelman puitteissa.
4.) Lisätään ennallistaminen kaupungin metsien yhdeksi hoitomenetelmäksi
Luontoarvoja voidaan palauttaa ekologisella ennallistamisella. Sen avulla voidaan myös lisätä luontokohteiden kiinnostavuutta virkistys- ja ulkoilualueina.
5.) Vaalitaan uhanalaisia eliölajejamme Uhanalaisten eliöiden ja luontotyyppien vaaliminen edellyttää suunnitelmallista otetta. Tehdään kaupungille ominaisten uhanalaisten lajien ja luontotyyppien vaalimisesta paikallinen ylpeyden aihe. Otetaan valitut lajit ja luontotyypit huomioon strategioissa, kaavoituksessa ja hoitotoimissa. Somerolla tällaisia lajeja voisivat olla esimerkiksi pikkuapolloperhonen, tuulihaukka, peltopyy tai metso.
6.) Perustetaan paikallisia lajeja tukevia niittyjä Niityt ovat tärkeitä monille harvinaisille kasveille ja hyönteisille. Niittyjä voi perustaa monenlaisiin ympäristöihin kuten puistoihin, nurmikoille, tiealueille ja jopa viherkatoille. Näissä olisi hyvä suosia paikallisia luonnonkukkia. Vaalitaan Kiiruunpuistoa kukoistavana puulajipuistona, ja pidetään puiden alla Leader – hankkeen aikana suojelluksi suositellut niittymäiset aluskasvustot edelleen elossa niin lähikoulujen oppimistarkoitusta varten kuin tietenkin muidenkin kuntalaisten iloksi.
7.) Lisätään lahopuun määrää Metsien suojelussa olennaista on lisätä luonnonmetsille tyypillistä lahopuun runsautta. Lahopuun puute on Suomessa merkittävin yksittäinen uhanalaistumisen lisääjä. Eri lajit tarvitsevat eriasteisesti lahonnutta puuainesta. Asetetaan lahopuun lisäämiselle määrällisiä ja laadullisia tavoitteita.
8.) Otetaan kaupunkilaiset mukaan luonnonhoitoon Monimuotoisuuden vaalimisessa kansalaiset voivat olla tärkeitä tekijöitä. Käsin toteutettavat hoitotavat ovat tärkeitä harvinaisten lajien suojelussa. Tarjotaan paikallisille asukkaille ja yhdistyksille mahdollisuuksia esimerkiksi hoitaa niittyjä, istuttaa harvinaisempia jaloja lehtipuita ja ennallistaa soita. Otetaan kaupunkilaiset mukaan myös valitsemaan kohteita ja suunnittelemaan toimia.
9.) Lisätään pienelinympäristöjä Pienelinympäristö on pienialainen kohde kuten lammikko, niitty tai järeä vanha puu. Niitä voidaan lisätä monille ihmisen voimakkaasti muokkaamille alueille, esimerkiksi puistoihin ja tiealueille. Selvitetään kaupunkiin sopivat pienelinympäristöt. Asetetaan niille määrällisiä tavoitteita. Kehitetään malleja, joilla kaupunkilaiset, yhdistykset ja yritykset voivat tuottaa pienelinympäristöjä omatoimisesti. Me allekirjoittaneet esitämme, että kaupunki selvittää aloitteessa kuvattuja toimenpiteitä luontoratkaisujen vauhdittamiseksi.
Vihreiden valtuustoryhmä sekä Sosialidemokraattinen valtuustoryhmä 1.3.2021
Sosiaalinen luototus
Sosiaalinen luototus on kaupungin myöntämää korollista luottoa ja se on tarkoitettu henkilöille, joilla on kykyä suoriutua hänelle myönnetyn lainan takaisinmaksusta, mutta hänellä ei ole esim. tulojen vähyyden tai vakuuksien puuttumisen vuoksi mahdollisuutta saada kohtuuhintaista luottoa muualta.
Sosiaalista luottoa voidaan myöntää kotiin liittyviin hankintoihin, työllistymistä edistäviin hankintoihin, asumisen turvaamiseen liittyviin menoihin tai elämänkriiseistä aiheutuvien taloudellisten ongelmien nopeaan hoitamiseen. Sosiaalisen luoton kohtuuehtoisuus antaa yksilölle ja perheelle mahdollisuuden tasapainottaa ja korjata talouttaan sekä katkaista velkakierteitä ja estää taloudellisten ongelmien syvenemistä. Tavoitteena on vahvistaa suunnitelmallisesti luotonsaajien toimintakykyä ja ennaltaehkäistä toimeentulotuen tarvetta.
Sosiaalinen luototus on osoittanut toimivuutensa. Pääministeri Sanna Marinin hallituksen hallitusohjelmaan on kirjattu, että sosiaalisen luototuksen valtakunnallistaminen selvitetään, ja selvityksen pohjalta se otetaan käyttöön koko maassa tämän vaalikauden aikana. Laaja uudistus ottaa kuitenkin aikansa ja koronakriisi on pahentanut taloudellisia haasteita, joten sosiaalinen luototus kannattaa ottaa käyttöön pikaisesti Somerolla.
Esitämme, että Somerolla selvitetään nopealla aikataululla sosiaalisen luototuksen käyttöönotto.
Someron sosialidemokraattinen valtuustoryhmä
9.11.2020
Sosiaalinen luototus on kaupungin myöntämää korollista luottoa ja se on tarkoitettu henkilöille, joilla on kykyä suoriutua hänelle myönnetyn lainan takaisinmaksusta, mutta hänellä ei ole esim. tulojen vähyyden tai vakuuksien puuttumisen vuoksi mahdollisuutta saada kohtuuhintaista luottoa muualta.
Sosiaalista luottoa voidaan myöntää kotiin liittyviin hankintoihin, työllistymistä edistäviin hankintoihin, asumisen turvaamiseen liittyviin menoihin tai elämänkriiseistä aiheutuvien taloudellisten ongelmien nopeaan hoitamiseen. Sosiaalisen luoton kohtuuehtoisuus antaa yksilölle ja perheelle mahdollisuuden tasapainottaa ja korjata talouttaan sekä katkaista velkakierteitä ja estää taloudellisten ongelmien syvenemistä. Tavoitteena on vahvistaa suunnitelmallisesti luotonsaajien toimintakykyä ja ennaltaehkäistä toimeentulotuen tarvetta.
Sosiaalinen luototus on osoittanut toimivuutensa. Pääministeri Sanna Marinin hallituksen hallitusohjelmaan on kirjattu, että sosiaalisen luototuksen valtakunnallistaminen selvitetään, ja selvityksen pohjalta se otetaan käyttöön koko maassa tämän vaalikauden aikana. Laaja uudistus ottaa kuitenkin aikansa ja koronakriisi on pahentanut taloudellisia haasteita, joten sosiaalinen luototus kannattaa ottaa käyttöön pikaisesti Somerolla.
Esitämme, että Somerolla selvitetään nopealla aikataululla sosiaalisen luototuksen käyttöönotto.
Someron sosialidemokraattinen valtuustoryhmä
9.11.2020
Kummivaltuutettu
SDP on ajanut nuorisovaltuuston mahdollisuuksia osallistua päätöksentekoon Somerolla. Nuorisovaltuuston edustaja on ollut mukana lautakuntien kokouksissa jo joitain vuosia. Nuorisovaltuuston ja kaupunginvaltuuston yhteistyötä kannattaisi entisestään lisätä. Monissa kunnissa valtuustot ovat nimenneet nuorisovaltuustolle kummivaltuutettuja kunnanvaltuutettujen joukosta.
Esitämme, että Someron kaupunginvaltuusto käy nuorisovaltuuston kanssa keskustelun yhteistyön parantamisesta ja osana tätä valitsee nuorisovaltuustolle kummivaltuutetun jokaisesta valtuustossa edustettuna olevasta poliittisesta ryhmästä.
Someron sosialidemokraattinen valtuustoryhmä
9.11.2020
SDP on ajanut nuorisovaltuuston mahdollisuuksia osallistua päätöksentekoon Somerolla. Nuorisovaltuuston edustaja on ollut mukana lautakuntien kokouksissa jo joitain vuosia. Nuorisovaltuuston ja kaupunginvaltuuston yhteistyötä kannattaisi entisestään lisätä. Monissa kunnissa valtuustot ovat nimenneet nuorisovaltuustolle kummivaltuutettuja kunnanvaltuutettujen joukosta.
Esitämme, että Someron kaupunginvaltuusto käy nuorisovaltuuston kanssa keskustelun yhteistyön parantamisesta ja osana tätä valitsee nuorisovaltuustolle kummivaltuutetun jokaisesta valtuustossa edustettuna olevasta poliittisesta ryhmästä.
Someron sosialidemokraattinen valtuustoryhmä
9.11.2020
Avohakkuut
Someron kaupungilla on mittava metsäomaisuus, eikä ole lainkaan yhdentekevää, miten omaisuutta hoidetaan. Kansalaisista yli 70% ja metsänomistajistakin yli puolet vastustaa avohakkuita. Avohakkuulla ja siihen usein liittyvällä voimaperäisellä maanmuokkauksella on epätoivottuja vaikutuksia maisemiin, vesistöihin ja luonnon monimuotoisuuteen.
On selvää, että vaihtoehtoinen metsänhoitomenetelmä, eli ns. jatkuva kasvatus, ei sovellu kaikille metsille. Silti kaupungin luontoarvojen vaalimiseksi ja metsien parhaan mahdollisen hoidon takaamiseksi, tulisi linjata siitä, että kaupungin metsiä hoidettaisiin aina parhaalla mahdollisella tavalla.
Esitämme, että Someron kaupungille laaditaan metsähoitosuunnitelman uudistamisen yhteydessä suunnitelma, jolla tähdätään siihen, että kaupungin omistamissa metsissä siirrytään jatkuvan kasvatuksen menetelmään niiltä osin kuin se on mahdollista ja taloudellisesti tarkoituksenmukaista.
Someron sosialidemokraattinen valtuustoryhmä
9.11.2020
Someron kaupungilla on mittava metsäomaisuus, eikä ole lainkaan yhdentekevää, miten omaisuutta hoidetaan. Kansalaisista yli 70% ja metsänomistajistakin yli puolet vastustaa avohakkuita. Avohakkuulla ja siihen usein liittyvällä voimaperäisellä maanmuokkauksella on epätoivottuja vaikutuksia maisemiin, vesistöihin ja luonnon monimuotoisuuteen.
On selvää, että vaihtoehtoinen metsänhoitomenetelmä, eli ns. jatkuva kasvatus, ei sovellu kaikille metsille. Silti kaupungin luontoarvojen vaalimiseksi ja metsien parhaan mahdollisen hoidon takaamiseksi, tulisi linjata siitä, että kaupungin metsiä hoidettaisiin aina parhaalla mahdollisella tavalla.
Esitämme, että Someron kaupungille laaditaan metsähoitosuunnitelman uudistamisen yhteydessä suunnitelma, jolla tähdätään siihen, että kaupungin omistamissa metsissä siirrytään jatkuvan kasvatuksen menetelmään niiltä osin kuin se on mahdollista ja taloudellisesti tarkoituksenmukaista.
Someron sosialidemokraattinen valtuustoryhmä
9.11.2020
Perhepäivähoitajat
Someron kaupunginvaltuustolle
Somerolla on positiivinen ongelma. Päivähoitopaikkoja tarvitaan lisää 21 lapselle.
Syyksi lisääntyvään tilatarpeeseen on mainittu perhepäivähoitajien vähyys ja lapsiperheiden tulomuutto Somerolle. Päätösesityksiin ja keskustelun keskiöön on nostettu kuitenkin vain yksi vaihtoehto yli muiden: tarvitaan lisää tiloja, lisää neliöitä.
Nyt jos koskaan on tehtävä kaikki mahdollinen, että uusia perhepäivähoitajia saataisiin palkattua lisää. On huomattava, että viiden uuden hoitajan palkkauksella ei yhtään lisäneliötä tarvitsisi hankkia, kunnostaa ja ylläpitää vaan ne rahat voitaisiin suoraan kohdistaa perhepäivähoitajien palkkoihin ja kulukorvauksiin.
Nykytasolla yhden lapsen kulukorvaus/päivä jää alle viiden euron. Tällä summalla hoitajan on tarjottava aamupala, lounas ja välipala sekä oman kotinsa käyttö kaikkine vesi-, lämpö- ja sähkökuluineen.
Vertailuna esim. kunnan keittiön tuottama ateria maksaa 2,46€/ruokailija, mutta perhepäivähoitajan tulee valmistaa yhtä ravitseva ja monipuolinen ateria vain 1,72€:lla.
Me allekirjoittaneet valtuutetut esitämme, että perhepäivähoitajien kulukorvaukset tarkastetaan vastaamaan todellisia kustannuksia ja peruspalkka nostetaan sellaiselle tasolle, että tehtävä tulee aidosti houkuttelevaksi. On myös selvitettävä, voidaanko uusille hoitajille räätälöidä koulutusta yhteistyössä esim. perusturvapuolen kanssa.
Somerolla 10.4.2017
Eläkeläisten liikuntakortti
Someron kaupunginvaltuustolle
Liikunta on tärkeä osa ikäihmisten toimintakyvyn ylläpitämistä. Hyvä fyysinen kunto auttaa pysymään terveenä ja vähentämään ikääntymisestä seuraavia haittoja elimistössä. Liikkuminen auttaa myös pitämään mielen virkeänä. Taloudellisesti hankalassa tilanteessa, jossa mm. erilaisten maksukorotusten myötä ihmiset on ajettu ahtaalle, liikuntapalvelujen käyttäminen saattaa muodostua ikäihmiselle mahdottomaksi. Poliittisessa keskustelussa ja juhlapuheissa puhutaan usein ennaltaehkäisevien palvelujen tärkeydestä. Silti konkreettisia toimia on nähty vähän.
Salon kaupungissa on otettu käyttöön eläkeläisliikuntakortti, joka oikeuttaa osallistumaan erilaisiin liikuntapalveluihin, mm. liikuntaryhmiin, sekä mm. uimahallin vapaaseen käyttöön 40 euron vuosimaksulla. Salossa kokemukset kortin käyttöönotosta ovat erittäin lupaavia. Esimerkiksi eläkeläisten uimahallin käyttö on miltei tuplaantunut.
Esitämme, että Somerolle luodaan Salon eläkeläisliikuntakorttia vastaava järjestelmä, joka mahdollistaa eläkeläisten edullisen liikkumisen. Lisäksi edellytämme, että valtuutettu Pihla Linnainmaan joulukuussa 2014 jättämä valtuustoaloite maksuttomista uimahalli- ja kuntosalivuoroista yli 70 –vuotiaille tuodaan viipymättä kaupunginvaltuuston käsittelyyn.
Somerolla 6.2.2017
Someron kaupunginvaltuustolle
Somerolla on positiivinen ongelma. Päivähoitopaikkoja tarvitaan lisää 21 lapselle.
Syyksi lisääntyvään tilatarpeeseen on mainittu perhepäivähoitajien vähyys ja lapsiperheiden tulomuutto Somerolle. Päätösesityksiin ja keskustelun keskiöön on nostettu kuitenkin vain yksi vaihtoehto yli muiden: tarvitaan lisää tiloja, lisää neliöitä.
Nyt jos koskaan on tehtävä kaikki mahdollinen, että uusia perhepäivähoitajia saataisiin palkattua lisää. On huomattava, että viiden uuden hoitajan palkkauksella ei yhtään lisäneliötä tarvitsisi hankkia, kunnostaa ja ylläpitää vaan ne rahat voitaisiin suoraan kohdistaa perhepäivähoitajien palkkoihin ja kulukorvauksiin.
Nykytasolla yhden lapsen kulukorvaus/päivä jää alle viiden euron. Tällä summalla hoitajan on tarjottava aamupala, lounas ja välipala sekä oman kotinsa käyttö kaikkine vesi-, lämpö- ja sähkökuluineen.
Vertailuna esim. kunnan keittiön tuottama ateria maksaa 2,46€/ruokailija, mutta perhepäivähoitajan tulee valmistaa yhtä ravitseva ja monipuolinen ateria vain 1,72€:lla.
Me allekirjoittaneet valtuutetut esitämme, että perhepäivähoitajien kulukorvaukset tarkastetaan vastaamaan todellisia kustannuksia ja peruspalkka nostetaan sellaiselle tasolle, että tehtävä tulee aidosti houkuttelevaksi. On myös selvitettävä, voidaanko uusille hoitajille räätälöidä koulutusta yhteistyössä esim. perusturvapuolen kanssa.
Somerolla 10.4.2017
Eläkeläisten liikuntakortti
Someron kaupunginvaltuustolle
Liikunta on tärkeä osa ikäihmisten toimintakyvyn ylläpitämistä. Hyvä fyysinen kunto auttaa pysymään terveenä ja vähentämään ikääntymisestä seuraavia haittoja elimistössä. Liikkuminen auttaa myös pitämään mielen virkeänä. Taloudellisesti hankalassa tilanteessa, jossa mm. erilaisten maksukorotusten myötä ihmiset on ajettu ahtaalle, liikuntapalvelujen käyttäminen saattaa muodostua ikäihmiselle mahdottomaksi. Poliittisessa keskustelussa ja juhlapuheissa puhutaan usein ennaltaehkäisevien palvelujen tärkeydestä. Silti konkreettisia toimia on nähty vähän.
Salon kaupungissa on otettu käyttöön eläkeläisliikuntakortti, joka oikeuttaa osallistumaan erilaisiin liikuntapalveluihin, mm. liikuntaryhmiin, sekä mm. uimahallin vapaaseen käyttöön 40 euron vuosimaksulla. Salossa kokemukset kortin käyttöönotosta ovat erittäin lupaavia. Esimerkiksi eläkeläisten uimahallin käyttö on miltei tuplaantunut.
Esitämme, että Somerolle luodaan Salon eläkeläisliikuntakorttia vastaava järjestelmä, joka mahdollistaa eläkeläisten edullisen liikkumisen. Lisäksi edellytämme, että valtuutettu Pihla Linnainmaan joulukuussa 2014 jättämä valtuustoaloite maksuttomista uimahalli- ja kuntosalivuoroista yli 70 –vuotiaille tuodaan viipymättä kaupunginvaltuuston käsittelyyn.
Somerolla 6.2.2017